2009. február 27., péntek

Kama Sutra



Szép - és könnyű irodalom, magazinok és cikkek sora nyújt jobbnál jobb tanácsokat, hogyan lehet szexuális gyönyört adni és kapni. Pedig elég a jó öreg Káma Szútrát elővenni, és abból bővíteni ismereteidet a vágy felkeltésétől az extázisig... És azon is túl.
Káma Szútra a világirodalom egyik legjelentősebb alkotása, ami az erotikus szerelem témakörében íródott, és évezredek óta hasznos útmutató az emberben rejlő erotikus energiák felhasználásához.
"A tulajdonunkká vált dolgok élvezete a hallás, tapintás, látás, ízlés és szaglás öt érzékének segítségével, melyek a szellemmel és a lélekkel válnak eggyé."
Ám a Káma Szútrát többnyire, mint szerelmi testhelyzetek ismertetetését emlegetik (olykor pironkodó, lesütött szemmel), a legszokványosabbaktól a legatraktívabbakig, a klasszikus pozícióktól a legmerészebbekig. Kétségtelen, hogy a könyv erről is szól, ugyanakkor sokkal több annál: lényege a misztikus szerelem dicsőítése.
A Káma Szútra egyik alaptétele: senki se koncentráljon - csak - a szeretkezésre, amely valójában csak egy sikeres folyamat kimenetele.
Vátszjájana Mallanaga az ősi korok tudását gyűjtötte össze művében a Káma Szútrában, amely az egyik leghíresebb értekezés a szerelem művészetéről és tudományáról. Munkájával vallási kötelességét teljesítette. Forrását a Kr.u. 1. századra már tetemes mennyiségűre duzzadt hindu erotikus irodalom alkotta. A Káma Szútra vízválasztónak számít a tárgykörben, és magán viseli az idős bölcs személyiségjegyeit, emberismeretét és humorát. A mű központjában a nők vannak, az ő érzelmeik, gyönyörük, testi lelki vágyaik - a férfiak boldogságára.
A Káma Szútra nem sorol fel kivitelezhetetlen szerelmi pozíciókat (többségükben a nő a hátán fekszik, lába van mindig más helyzetben). A kéjt önmagában a technikában és a teljes átadásban lehet megtalálni.
A káma (érzéki öröm) a hindu felfogásban (melyet Vátszjájana is követett) fontosságban a negyedik helyen áll a dharma (erény), a moksha (megváltás) és az artha (jómód, rang, hírnév) után.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése