2009. február 26., csütörtök

Slumdog Millionaire



A nyolcszoros oscar-díjas film könyvváltozata, azoknak akik nem csak moziba járni szeretnek és ott megnézni a filmeket, hanem könyvformájában is szívesen olvassák.
A történet egészként egyedinek hat, de ha közelebbről megismerkedünk vele, akkor rájövünk, hogy rengeteg klisével találkozhatunk az esemény folyása során, ha azokat apróbb részegységekre bontjuk.
Már az elején találkozhatunk egy örök és rengeteg nép meséjében előforduló motívummal: a szegénylegény megküzd a sárkánnyal és elnyeri a királylány kezét, a gonosz emberek pedig megbűnhődnek.
Eljön az igazság pillanata India legnépszerűbb televíziós vetélkedője, a Legyen Ön is milliomos! forgatásán. A stúdióban ülő közönség és a rá világító reflektorok előtt a tizennyolc éves, gettóból származó Jamal Maliknak válaszolnia kell az utolsó kérdésre, ami még elválasztja őt a húszmillió rúpiás főnyereménytől. A show házigazdája, Prem Kumar nem szimpatizál fiatal játékosával. Nem szereti, ha elveszik előle a reflektorfényt, különösen, ha ezt szintén egy utcáról felemelkedett ember teszi. Miután kialszanak a fények és véget ér a show, a rendőrség várja odakint a fiút, mert egyszerűen nem hiszik el neki, hogy tudhatta a választ az eddigi kérdésekre, ezért csalással vádolják. A rendőrségi vallatáson a nyomozó rájön, hogy a fiú is ugyanolyan zavarban van, mint ők a kérdések megválaszolásával kapcsolatban. Egyenként mennek át vele a kérdéseken, és próbálják kideríteni, miképp tudta rájuk a választ. Jamal meséje során kibontakozik előttünk az élettörténete, ami a modern India története is lehetne egyben. Anyja erőszakos halála után bátyjával, és egy árva lánnyal, Latikával nőtt fel, akivel szép lassan egymásba szerettek. Jamal bátyja a fiúval ellentétben gazdagságra és hatalomra vágyik, ezért egy gengszter szolgálatába áll, és miután a fiú eltávolodik Latikától, a gengszterfőnök elveszi a lányt feleségül. Jamal mindent megtesz azért, hogy kiszabadítsa a lányt a házasságból, még ha ezzel végérvényesen el is veszíti őt a bátyjával egyetemben. Vajon meg tudja győzni a nyomozót az igazáról, és visszaengedi őt a férfi válaszolni az utolsó kérdésre? A történet egy pergő, egyszerre lehangoló és egzotikus, díszes és puritán, lebilincselő és érdektelen mese, kiderül, hogy egy egyszerű utcagyerek hogyan nyerheti meg a Legyen Ön is milliomos! fődíját és az is, hogy nem kell ahhoz könyvmolynak lennünk, hogy egy ehhez hasonló vetélkedőt megnyerjünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése