2009. február 17., kedd

Doglas Adams - The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Van még olyan ember (vagy értelmesebb lény) a Galaxisban aki nem tudja mi ez a könyv? Ha igen, hallgassa el a dolgot, és sürgősen olvassa el! Mert megadja a választ Az Élet, A Világmindenség Meg Minden nagy kérdésre 42.
A könyvet leginkább Douglas Adams szavaival lehet jellemezni:
"Ez a történet emellett egy könyvről is szól, melynek címe: GALAXIS Útikalauz Stopposoknak. Ez nem földi könyv, sosem adták ki a Földön, és a szörnyű katasztrófát megelőzően egyetlen földlakó se látta vagy hallott róla.

A könyv mindazonáltal szerfelett figyelemreméltó.

Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában - bár a földlakók ezekről se hallottak.

Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is. Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol tévedett Isten, a Még Néhány Isten legsúlyosabb Tévedéseiből, és a Végül Is Kicsoda Ez az Isten Egyáltalán?

A Galaxis Külső Keleti peremének néhány liberálisabb civilizációja számára a GALAXIS Útikalauz már kiszorította a hatalmas Encyclopaedia Galacticát, s egyedül tölti be az összes tudás és bölcsesség tárházának szerepét, mert noha sok benne a hézag, és tele van kétes, de legalábbis üvöltően pontatlan adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét.

Egyrészt némileg olcsóbb. Másrészt borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA!

Ez a történet, mely a szörnyen ostoba csütörtökről és rendkívüli következményeiről, valamint arról a szövevényes kapcsolatról szól, mely e következményeket összefűzi e figyelemreméltó könyvvel, egyszerűen kezdődik."

A történet főhősei:

  • Arthur Dent, aki kezdetben semmit nem ért, de később még jobban összezavarodik, és még a saját halálát is elmulasztja.
  • Trillian (Tricia McMillan), aki majdnem megtudta az élet értelmét, és többször is Arthur barátnője lett.
  • Ford Prefect, aki az Útikalauz utazó szerkesztője, és Arthur agyára megy azzal, hogy megmenti az életét.
  • Zaphod Beeblebrox, aki fantasztikus srácnak képzeli magát, és a világmindenség elnöke lett, csak hogy ellophassa kedvenc űrhajóját, mellesleg a saját nagyapja.

Szerepelnek még:

  • Marvin, a paranoid android, aki legalább ötmilliószor intelligensebb bárkinél. „Bolygónyi” aggyal rendelkezik, és hihetetlenül elege van abból, hogy nem tudja kihasználni agykapacitását, mert túl egyszerű feladatokat kap. Ezért annyira magányos, annyira depressziós, annyira elege van mindenből, hogy mindenben csakis a legrosszabbat látja, bárkit az öngyilkosságba tud panaszkodni, még egy űrhajót is. Mindemellett sokszor aggódik amiatt, hogy depressziós viselkedésével zavar másokat.
  • Szlartibartfaszt, akinek Norvégia a fjordokat köszönheti és kötelességének érzi, hogy megmentse a világot a krikketiektől.
  • Agrajag , akinek valahogy semmi sem sikerül, és nagyon megsértődik. Arthur többször megöli tudtán kívül amikor, hol egy nyúl, hol egy légy testében van éppen Agrajag reinkarnálódva.
  • Isten, aki az egészről tehet, de sajnálja.
A Galaxis útikalauz stopposoknak (eredeti angol címén The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) Douglas Adams hatalmas sikert elért rádiójátéka, melyet a BBC sugárzott fejezetenkénti folytatásokban; később pedig regény készült belőle, mely sajátos, fanyar angol humorával, antihőseivel és történetének elképesztő csavarjaival rajongók hatalmas táborát tudhatja maga mögött. Később Tv-film és mozifilm készült belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése