2009. február 20., péntek

Food Matters: A Guide to Conscious Eating with More Than 75 Recipes




Mark Bittman legújabb szakácskönyve nem csak egyszerűen egy szakácskönyv. A könyv két fő részre osztódik. Az egyik rész az ételek alapanyagával foglalkozik, s a másik rész taglalja a recepteket. Bittman keresztül vezeti az olvasót az átgondolt táplálkozás - "rethinking consumption" fejezetén is. Már rögtön ez a kis rész is elkapja az olvasók tekintetét mielőtt felfedeznék a további témákat, illetve mielőtt megvítatásra kerülne az ételek történelmével kapcsolatos téma, amely vázolja hogyan is alakultak ki a rossz étkezési szokásaink mint amilyen pl. a túlzott fogyasztás. Tények sokasága bizonyítja, hogy ez a könyv több mint kósza gondolatok gyűjteménye. Néhány adat a statisztikák között, ahogyan az az első fejezetben is olvasható, nagyon figyelemre méltó: az amerikaiak 7 százalékának esetében a szükségtelen kalóriákat leginkább a szóda szolgáltatja. Ez azonban csak egy példa a sok érdekes statisztikai adat közül. Elmondható a könyvről, hogy nagyon amerikai centrikus, bár ez valahol érthető is, hiszen elsősorban amerikaik számára íródott. (Szerk. megj.: nem véletlen, hogy a sors kierőszakolta ezt a könyvet, ugyanis a statisztikák szerint az amerikaik étkeznek a legegészségtelenebbül). Ez persze nem jelenti azt, hogy más fejlődő országokban ne lenne probléma a túlétkezéssel vagy a túl sok amolyan "szemét" kategóriába sorolható ételek fogyasztásával, amely alatt értendők a feldolgozott mesterséges műkaják. Ellentétben néhány politikai / szociális "ízű" könyvekkel, ez inkább méltó arra, hogy szakácskönyvként emlegessük. A Kedves Olvasók akár elfogadják Bittman álláspontját az egészséges étkezésről akár nem, az biztos, hogy újabb értékes receptekkel lesznek gazdagabbak. A receptek a könyv témájának szellemében készültek, amely egyúttal garancia az olvasónak arra is, hogy az ízesítés, aroma, stb. érdekében a lehető legminimálisabb mesterséges anyag lett felhasználva, s ahol lehet ott a receptek természetes összetevőket ajánlanak, s az összetevők között nagyon nagy arányban találkozhatunk egészséges zöldségekkel. A könyvben levő receptek könnyen követhetőek és nagyon egyszerű instrukciókat tartalmaznak. A receptekkel kapcsolatos fejezetek tartalmaznak ötleteket reggelihez, ebédhez, gyorsétkezésekhez és vacsorához is. A könyv angol nyelvű címét úgy értelmezhetjük, hogy "útmutató a tudatos táplálkozáshoz több mint 75 recept segítségével". Az ételek világa érdekes dolog, s egy ilyen angol nyelvű könyv nemcsak a vendéglátóiparban szakosodottaknak lehet hasznos, hanem azoknak is akik az ételek és azok hozzávalói területén szeretnék bővíteni szókincsüket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése