2009. március 6., péntek

Watchmen


Az őrség egy tizenkét részes képregénysorozat, melynek írója Alan Moore, rajzolója pedig Dave Gibbons, 1986 és 1987 között jelent meg.
Az őrség cselekménye 1985-ben, egy alternatív idősíkban játszódik, ahol az Egyesült Államokban az álarcos igazságtevők, ha nem is nagy számban, de valóban léteznek, a világ pedig egyre közelebb sodródik a teljes pusztulással fenyegető Nukleáris háború felé. A történet középpontjában a múlt és a jelen szuperhősei , valamint az események sorozatát elindító rejtélyes gyilkosság áll, melynek áldozata maga is egyike volt ezeknek a bűnüldözőknek. A Watchmen szuperhősei igazi emberek, akik erkölcsi és magánéleti problémákkal küzdenek, olykor gyengék és esendőek, valamint – egyetlen kivételtől eltekintve – egyikük sem rendelkezik emberfeletti képességekkel. A Watchmen lerombolta a hagyományos szuperhős- archetípust .Újító módon alkalmazta a filmművészetre jellemző technikákat, erős szimbolizmusával és többrétegű dialógusaival, narratív módszereivel, metafikciójával hatást gyakorolt az őt követő képregény- és filmalkotásokra is egyaránt.
Kreatív hangsúlyt kap az Őrség felépítése. Gibbons kilenc paneles elrendezést használt az egész sorozat során és ismétlődő szimbólumokat is használt, ilyen például a véres smiley.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése